poniedziałek, 16 maj 2022

Jakich smaków egzotycznych najchętniej próbują Polacy?

new year g93b8cc92e 640Kiedyś, by posmakować nieznanych potraw trzeba było wyjeżdżać w dalekie podróże. Kuchnia śródziemnomorska, tajska, czy gruzińskie smakołyki były dostępne tylko dla tychże, którzy nie obawiają się wyjeżdżać nawet w bardzo odległe zakątki świata.

W tej chwili bardzo się to odmieniło i egzotycznych smaków możemy spróbować właściwie za rogiem. Najszersza propozycja bezspornie osiągalna jest w dużych miastach. Które smaki jesteśmy w stanie napotkać częściej? A które są mniej znane?

Zdaje się najbardziej popularną w naszym kraju kuchnią – jest menu włoskie. Pizza właściwie dla każdego jest daniem tak popularnym, już kompletnie nie traktowanym jako cudzoziemskie danie. Bardzo podobnie jest z menu tureckim, nikogo nie dziwi wszechobecność budek z kebabem. Ale już grecka kuchnia, pomimo, że dobrze wszystkim znana – nie jest już tak swobodnie osiągalna.

Dania chińskie to również potrawy, jakich istnienie w naszym kraju już mało kogo dziwi. Odmiennie jest natomiast z japońskimi przysmakami. Choć w Polsce w gastronomiach możemy już odnaleźć spokojnie ramen, to wciąż nie jest on aż tak słynny. To zamiennik do naszego bulionu, z tym że w licznymi różnymi dodatkami. W zależności od opcji, znajdziemy w nim jadalne wodorosty, warzywa, czy wieprzowinę. Z kolei w Japonii jest jednym z ulubionych dań.

Pysznymi posiłkami cechuje się również kuchnia gruzińska. Flagowymi daniami są: chaczapuri – innymi słowy pszenny placek z rożnego rodzaju dodatkami i chinkali - są to pierożki w kształcie sakiewek, z dodatkiem bulionu w środku.

japanese food g316624619 640Niezmiernie smaczna jest również tajska kuchnia. Jej najczęściej spotykanymi składnikami są mleczko kokosowe, krewetki, ostre papryczki, zielona kolendra. Przepyszne są także buliony tajskie, jakich wachlarz jest wyjątkowo ogromny.

Także w Polsce mamy wiele rozmaitych potraw specyficznych dla poszczególnych regionów, jakich powinno się skosztować! To niewiarygodne, jak dzięki regionalnym daniom możemy "zwiedzać świat", właściwie nie ruszając się z własnego kraju!