Jakich smaków egzotycznych najchętniej próbują Polacy?
- Kategoria: Gastronomia
- Opublikowano: czwartek, 27 styczeń 2022 12:18
- Super User
- Odsłony: 269
Kiedyś, by posmakować nieznanych potraw trzeba było wyjeżdżać w dalekie podróże. Kuchnia śródziemnomorska, tajska, czy gruzińskie smakołyki były dostępne tylko dla tychże, którzy nie obawiają się wyjeżdżać nawet w bardzo odległe zakątki świata.
W tej chwili bardzo się to odmieniło i egzotycznych smaków możemy spróbować właściwie za rogiem. Najszersza propozycja bezspornie osiągalna jest w dużych miastach. Które smaki jesteśmy w stanie napotkać częściej? A które są mniej znane?
Zdaje się najbardziej popularną w naszym kraju kuchnią – jest menu włoskie. Pizza właściwie dla każdego jest daniem tak popularnym, już kompletnie nie traktowanym jako cudzoziemskie danie. Bardzo podobnie jest z menu tureckim, nikogo nie dziwi wszechobecność budek z kebabem. Ale już grecka kuchnia, pomimo, że dobrze wszystkim znana – nie jest już tak swobodnie osiągalna.
Dania chińskie to również potrawy, jakich istnienie w naszym kraju już mało kogo dziwi. Odmiennie jest natomiast z japońskimi przysmakami. Choć w Polsce w gastronomiach możemy już odnaleźć spokojnie ramen, to wciąż nie jest on aż tak słynny. To zamiennik do naszego bulionu, z tym że w licznymi różnymi dodatkami. W zależności od opcji, znajdziemy w nim jadalne wodorosty, warzywa, czy wieprzowinę. Z kolei w Japonii jest jednym z ulubionych dań.
Pysznymi posiłkami cechuje się również kuchnia gruzińska. Flagowymi daniami są: chaczapuri – innymi słowy pszenny placek z rożnego rodzaju dodatkami i chinkali - są to pierożki w kształcie sakiewek, z dodatkiem bulionu w środku.
Niezmiernie smaczna jest również tajska kuchnia. Jej najczęściej spotykanymi składnikami są mleczko kokosowe, krewetki, ostre papryczki, zielona kolendra. Przepyszne są także buliony tajskie, jakich wachlarz jest wyjątkowo ogromny.
Także w Polsce mamy wiele rozmaitych potraw specyficznych dla poszczególnych regionów, jakich powinno się skosztować! To niewiarygodne, jak dzięki regionalnym daniom możemy "zwiedzać świat", właściwie nie ruszając się z własnego kraju!