Menu a dzień zaślubin – a więc które pozycje muszą się pojawić się na imprezie weselnej, oraz w jakich momentach są one najmocniej wskazane?
- Kategoria: Gastronomia
- Opublikowano: poniedziałek, 02 maj 2022 14:17
- Super User
- Odsłony: 438
Nie da się ukryć, że organizacja wesela wymaga olbrzymiego nakładu sił oraz zaangażowania. Mimo iż bez wątpienia, jest to najcudowniejszy moment w życiu Państwa Młodych, to w trakcie organizacji bardzo często objawia się masa pytań i zagwozdek, rozpoczynając od decyzji, kogo zaprosić, przez usadzenie przy stołach, aż po dobór potraw weselnych. Wbrew pozorom, dobór pozycji do karty menu podawanej podczas przyjęcia weselnego nie jest prostym zadaniem. Wybierając poszczególne danie serwowane na przyjęciu weselnym, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii.
W głównej mierze, należy zwrócić uwagę na fakt, iż gusta weselnych gości bez wątpienia będą się od siebie różnić. Można zatem odbyć z gośćmi weselnymi wywiad dotyczący ich preferencji, oraz tego, czy przebywają na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, a także tego, czy mają oni alergię na jakiekolwiek składniki dań. Jeżeli tego typu rozmowa ze wszystkimi gośćmi nie jest realna, dobrym pomysłem może okazać się dobór dań znajdujących się w tzw. pakiecie podstawowym. Z całą pewnością, dania kryjące się pod wspomnianą nazwą spełnią oczekiwania sporej większości gości weselnych. Znajdują się w nim dania takie jak tradycyjny rosół z kury, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki zapiekane lub gotowane na wodzie, a także słodkości w postaci gałek lodów oraz tradycyjnej szarlotki.
Istotną kwestią jest także ilość podawanych dań – w przypadku wesela, menu składa się zazwyczaj z pięciu potraw ciepłych a także dodatkowych przekąsek podawanych na szwedzkim stole. Dokonując doboru konkretnych dań, warto także zaplanować, o której godzinie będą one serwowane naszym gościom. Ważnym aspektem jest to, o której godzinie rozpocznie się przyjęcie weselne, musicie zatem dobrać właściwą ilość gorących dań. Wspomniane dania korzystnie jest podawać co około trzy godziny. Dzięki temu, goście weselni otrzymają dania tak na początku wesela w postaci obiadu, jak i po oczepinach oraz w trakcie weselnej zabawy. Warto jednak pamiętać, że między podawanymi gorącymi potrawami, goście powinni mieć dostęp do przywołanej wcześniej zimnej płyty, a także, co najistotniejsze – dokładnie o północy powinien zostać podany tort weselny.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy organizacji wesela zobacz tutaj.