wtorek, 25 marzec 2025

Higiena i wygląd – znaczenie wykończenia ścian w gastronomii

restaurant 858431 640Zadbane elewacje w miejscach publicznych, takich jak kawiarnie czy sale bankietowe, wpływają nie jedynie na aspekt wizualny. Wpływają również na bezpieczeństwo i higienę. Stąd też tak ważne jest właściwe wykończenie ścian i ich czyszczenie z zastosowaniem właściwych specyfików. Jest to aspekt wpływający na odbiór konkretnego miejsca.

Estetyka pomieszczeń

W lokalach, takich jak restauracje, poza jakością usług znaczenie ma również wykończenie miejsca. By zadbać o higienę całości, niezbędne są wysokiej jakości środki czyszczące do domu. Równie istotny jest również wygląd ścian. To one najczęściej wpływają na początkowe odczucia gości nawiedzających określone miejsce. Ich schludna prezencja i kolor ma ogromną wartość. Dobór farby do ścian musi być więc właściwie zaplanowany.
Elewacje trzeba również z odpowiednią częstotliwością czyścić, a w sytuacji potrzeby co jakiś czas pomalować. Nieestetycznie wyglądające, zabrudzone ściany z pewnością nie przekonają klientów do kolejnej wizyty. Chodzi tak samo o te wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Schludne elewacje – oddziaływanie na poziom bezpieczeństwa i czystość

paint 933395 640Czyste elewacje wpływają nie jedynie na prezencję pomieszczenia. Zapewniają również bezpieczeństwo w lokalach publicznych. Wysokiej kategorii farby do elewacji przyśpieszają ich czyszczenie, jak też ułatwiają osiągnąć wytrzymałość na oddziaływania atmosferyczne. W ten sposób miejsca typu kawiarnie czy sale bankietowe spełniają oczekiwane standardy.
Dbanie o elewacje ma również spore znaczenie dla utrzymania czystości w lokalach ogólnodostępnych. By osiągnąć ten cel, wykorzystuje się odpowiednio dobrane preparaty biobójcze mające właściwości dezynfekujące. Pomagają one zatrzymać roznoszenie się zarazków i pleśni. Jest to wyjątkowo istotne, tak samo dla zdrowia gości, jak i personelu. Co więcej, za niezachowanie wymogów Sanepidu, może zostać zasądzona grzywna.

Dbanie o higienę i prezencję ścian powinno być zatem ważną kwestią dla każdego kierownika punktu restauracyjnego. Kwestia ta wpływa bowiem zarówno na postrzeganie wizerunkowe, jak i bezpieczeństwo sanitarne.