Jakie jest pochodzenie tak popularnej czarnej herbaty?

tea g6be9fd650 640W nowoczesnym świecie gdy przewiezienie jakiegokolwiek produktu na inny koniec świata nie jest wielkim wyzwaniem, jesteśmy przyzwyczajeni do używania produktów, które dla poprzednich pokoleń byłyby co najmniej egzotyczne. Nie poświęcamy uwagi temu skąd się wzięło nasze jedzenie, a nierzadko pochodzenie różnych pokarmów jest fascynujące.

To, że herbata przywędrowała z Chin wiedzą prawie wszyscy. Jednakże pochodzenie najbardziej rozpowszechnionej współcześnie odmiany – herbaty czarnej – dla wielu osób nie jest już takie oczywiste. Mieszkańcy Chin oryginalnie pili bowiem jedynie herbatę białą, zieloną lub czerwoną. Herbata czarna pojawiła się dzięki europejskim handlarzom, którzy importowali ją na Stary Kontynent. Dlaczego? Otóż herbata przewożona przez wiele miesięcy w ładowniach drewnianych żaglowców utleniała się o wiele mocniej niż początkowo było zamierzone. Dostawała dzięki temu mocniejszego smaku.

Innym produktem odruchowo wiązanym z Państwem Środka jest ryż. Najnowsze badania dowodzą, że ryż został pierwotnie udomowiony w dolinie rzeki Jangcy już 13500 lat temu. Mało kto jednakże wie, że hodowlę ryżu całkowicie niezależnie odkryto także w Afryce. Dzisiaj uprawia się aż 40 tys. rodzai ryżu. Są one podstawą wyżywienia ponad połowy ludzkości.

Następną rośliną, która stanowi jeden z najważniejszych składników diety w rejonach, z których się wywodzi jest gruszka awokado. Nic Ci to mówi? Jej owoce znane są jako awokado, a sama roślina jako Awokado Właściwe. Badania wykopaliskowe dowodzą, że drzewa te były uprawiane już 9000 lat temu na teranie Meksyku. O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie awokado wiadomo od dawna. Niestety jest to istotny problem dla ludności terenów, gdzie hoduje się te rośliny. Wzrost popularności awokado jako elementu zdrowej diety w krajach rozwiniętych spowodował wzrost cen, przez co dostęp tego zdrowego pokarmu zmniejszyła się dla ludności terenów gdzie jest uprawiany.

roof g136d4bb82 640Powróćmy jednakże do napojów. W ostatnim czasie nawet w Wielkiej Brytanii będącej ostoją wielbicieli herbaty, na podium jeśli chodzi o popularność wychodzi kawa. Są dwie teorie dotyczące etymologii nazwy kawy. Pierwsza wywodzi pochodzenie od arabskiego wyrazu kahva. Alternatywna koncepcja dowodzi, że nazwa wzięła się od Kaffy – regionu i miasta w Etiopii. Obydwie wersje dużo mówią o proweniencji kawy. Nasiona tej rośliny zaczęły być wykorzystywane przez ludzi w Etiopii już w I tysiąclecie p.n.e. Początkowo spożywano je całkiem inaczej niż współcześnie. Napój sporządzany z kawy, był gotowany z… masła i soli. Technikę preparowania ziaren poprzez prażenie wymyślono w Jemenie, dokąd kawa dotarła wraz z arabskimi kupcami. Stamtąd wraz z nomadycznymi plemionami upowszechniła się na wszystkich terenach zamieszkiwanych przez naród arabski.