czwartek, 25 kwiecień 2024

Gastronomia

Co zrobić „by niejadek zjadł obiadek”? Inspiracje na urozmaicenie posiłków dla najmłodszych

raspberries ge3e67844f 640Wielu rodziców ma problem z nakłonieniem swojej pociechy do zjedzenia zdrowego posiłku. Istnieje jednak bardzo dużo metod na urozmaicenie przekąsek dla maluchów. Ze zwykłych składników możesz stworzyć oryginalny zestaw dla niejadka. Wykazując odrobinę kreatywności, sprawisz że pożywne dania w ekspresowym tempie zostaną zjedzone.

Czytaj więcej: Co zrobić „by niejadek zjadł obiadek”? Inspiracje na urozmaicenie posiłków dla najmłodszych

Cudze chwalicie, swego nie znacie

celebration g03efe9c2f 640W wielu aglomeracjach w naszym kraju funkcjonuje masa lokali, które podają rarytasy z całego świata. Także w dolnośląskim istnieje ich sporo. Grecka, hiszpańska, japońska – wszystkie są dobrze znana stałym bywalcom jak i turystom. Ponadto często występują w mieszkaniach bądź na przyjęciach weselnych. A co z rodzimymi potrawami? Czy nie są warte atencja?

Czytaj więcej: Cudze chwalicie, swego nie znacie

Jedzenie z foodtrucków coraz bardziej popularne

food g29f3e2d63 640Od jakiegoś czasu standardem stają się furgonetki sprzedające jedzenie na eventach dla najmłodszych, na podobnej zasadzie jak i na eventach bez przedziału wiekowego. Wynika to z rosnącej popularności foodtrucków. Opiekunowie też cenią to, iż w trakcie zabawy najmłodsi mają okazję przekąsić coś smacznego.

Czytaj więcej: Jedzenie z foodtrucków coraz bardziej popularne

Otwieranie restauracji w latach epidemii – czy to opłacalny zamiar?

restaurant g8fbc76cac 640Nie ciężko zauważyć, że pandemia wirusa odcisnęła się ogromnym echem na całym globie. Można sądzić, że lokale gastronomiczne najbardziej straciły w aktualnej rzeczywistości. Bez wątpienia, na początku realność epidemiczna zdziwiła każdego z nas. Z czasem, kierownicy knajp uzyskując nowe doświadczenie i zmieniając nieco swój schemat działania, rozwinęli swoje biznesy na zupełnie innowacyjnym, nieznanym dotąd obszarze. Jak się okazało, to właśnie lokale gastronomiczne stały się jednym z wielu działów gospodarki, które znakomicie odnalazły się w wirusowej rzeczywistości.

Czytaj więcej: Otwieranie restauracji w latach epidemii – czy to opłacalny zamiar?